Allerede nu sætter 2019 konkursrekord
Nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian viser en stor stigning af danske virksomheder, der er gået konkurs.
Allerede nu er flere virksomheder gået konkurs end i hele 2018, skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.
- 2019 har allerede nu – på trods af at 2019 endnu ikke er overstået – sat den triste rekord, at være det år nogensinde, hvor flest danske virksomheder blev erklæret konkurs. På nuværende tidspunkt – efter 11 måneder – er 7.746 virksomheder blevet erklæret konkurs; det er flere konkurser end hele 2018, siger Bo Rasmussen, salgsdirektør i Experian.
Der er dog gode grunde til de mange konkurser.
- Den kraftige stigning skyldes blandt andet teknik i forhold til lovgivningen, der kræver registrering af reelle ejere. Erhvervsstyrelsen oversendte i november sidste år ca. 7.500 selskaber til skifteretterne med henblik på tvangsopløsning, fordi selskaberne ikke fulgte lovgivningen om at have registreret deres reelle ejere. Det har så betydet mange konkurser i marts og april i år, siger Kristian Skriver, økonom i Dansk Erhverv.
Konkurser trods gode tider
De senere år er lige så mange virksomheder gået konkurs, som vi så i kriseårene.
- Det er på trods af, at der de senere år har været fremgang i både danske og global økonomi, der har givet et godt grundlag for vækst hos mange virksomheder. Men når tiderne er gode, så er der mange med en iværksætter i maven, som får mod på at starte egen virksomhed. Det samme er tilfældet i Danmark, hvor der aldrig er blevet etableret så mange nye virksomheder, som vi har set de seneste par år, siger Kristian Skriver.
Kristian Skriver minder om, at selvom den enkelte konkurs kan være en sørgelig historie for de implicerede, er det vigtigt at huske på at set fra et samfundsøkonomisk perspektiv, er konkurser en sund markedsmekanisme.
- Firkantet set kan man sige, at konkurser opstår, når mindre effektive virksomheder bliver udkonkurreret af mere effektive virksomheder. Det gør, at ressourcerne i økonomi udnyttes bedre, og det er godt for samfundsøkonomien som helhed, siger Kristian Skriver.
I november 2019 var der i alt 1483 tabte job i forbindelse med en konkurs.
Sådan fordeler antallet af tabte fuldtidsjob sig rundt om i regionerne.
Kilde: Danmarks Statistik |